RSS

Kerststronk chocolade

18 Dec
Kerststronk chocolade

Nu de kerstdagen eraan komen ben ik op zoek naar een lekker dessertje om mijn familie voor te schotelen. Eerst wou ik eens iets anders dan een kerststronk, maar ik vond niets goed genoeg. Vandaar dat ik toch maar een kerststronk wou maken, maar een andere dan anders. En dit gaat hem worden!

Kerststronk

Ingrediënten:

Voor +/- 12 personen

Gebak:

  • 4 eieren
  • 60g maizena
  • 60 g bloem
  • 180 g fijne kristalsuiker
  • 2 el melk
  • snufje zout

Vulling:

  • 250 g boter op kamertemperatuur
  • 100 ml slagroom
  • 2 tl vanille-extract
  • 300 g bloemsuiker
  • 120 g pure chocolade

Schors:

  • 200 g chocolade naar smaak

Hulpmiddelen:

  • bakpapier/aluminiumfolie
  • groot rechthoekig bakblik of bakplaat
  • keukenhanddoek
  • handmixer
  • oven

Bereidingswijze:

Gebak

  • Splits de eieren
  • Klop het eigeel met de fijne suiker tot het mengsel bleek en schuimig wordt (ongeveer 5 minuten met een mixer op de hoogste stand)
  • Zeef de bloem en maïzena over mengsel
  • Voeg 2 eetlepels melk toe
  • Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout
  • Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het mengsel
  • Spreid  mengsel uit op een beboterd vel bakpapier, in een groot rechthoekig bakblik of op de bakplaat
  • Bak het deeg 12 minuten in een oven op 220 graden tot de bovenkant goudbruin is.
  • Leg een ovenrooster klaar met daarop een uitgespreide propere keukenhanddoek
  • Bestrooi de keukenhanddoek met suiker
  • Haal de bakplaat uit de oven
  • Draai de bakplaat om op de keukenhanddoek zodat het gebak op de handdoek ligt
  • Haal de bakplaat weg
  • Haal voorzichtig het bakpapier weg (je kan best aan een hoek beginnen en het deeg met 1 hand tegenhouden)
  • Rol het gebak samen met de theedoek op.
  • Je kan de rol gebak 24 uur in een afgesloten doos bewaren (doos pas afsluiten als het deeg is afgekoeld)

Vulling

  • Smelt de chocolade au bain marie (kleine pan waarvan de bodem rust in een grotere pan gevuld met warm (geen kokend) water.
  • Haal de pan uit het water zodra de chocolade gesmolten is
  • Roer ondertussen de boter los tot deze luchtig en zalvig is
  • Voeg geleidelijk aan room en vanille-extract toe bij de boter
  • Voeg beetje bij beetje de suiker toe aan het mengsel
  • Voeg de gesmolten chocolade toe aan het mengsel en blijf roeren tot het mengsel glad en romig is.

Schors

  • Smelt de chocolade au bain marie
  • Spreid de chocolade uit op een beboterd bakpapier
  • Zet 10 minuten in de koelkast
  • Breek de plak in groffe stukjes (niet te groot/lang want dit maakt het moeilijk om achteraf de stronk te snijden) als de chocolade te zacht wordt moet je hem even terug in de koelkast zetten
  • Zet de stukjes chocolade terug in de frigo om uit te harden

Stronk

  • Rol het afgekoelde gebak voorzichtig uit
  • Bestrijk het gebak met 2/3e van de vulling
  • Rol het gebak terug op zonder theedoek
  • Bestrijk de rol met de rest van de botercrème
  • Maak ribbels in de botercrème om de schors na te bootsen
  • Versier met de stukjes chocolade (er willekeurig opleggen zodat je schors nabootst)
  • Je kan de stronk nog extra versieren met paddenstoeltjes, kerstversieringen, marsepein, suikerpasta, …
  • Bestrooi de stronk vlak voor het serveren met poedersuiker voor het sneeuweffect

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 18 december 2013 in Cake, Desserts, Taart, Thema

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: