RSS

Fruittaart

22 Mei
Fruittaart

Een andere taart die ik voor mijn verjaardag gebakken had was de fruittaart. De bodem kan je natuurlijk vervangen door een kant- en klare bodem uit de winkel, maar ik vind de zelfgemaakte bodem toch vééééél lekkerder! Helaas had ik de eerste keer mijn bodem laten vallen dus sindsdien zorg ik dat ik steeds een reserve kant-en-klaar-bodem in de koelkast heb liggen.

2015/01/img_0589.jpg

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 180 g bloem
  • 60 g bloemsuiker
  • 130 g koude roomboter
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 groot eigeel

Voor de vulling

  • 500 ml volle melk
  • 6 grote eigelen
  • 80 gram kristalsuiker
  • 35 gram maïzena
  • 2 theelepels vanille extract
  • 50 gram roomboter
  • afdekgelei

Voor de bovenlaag

  • ongeveer 350 gram vers fruit naar keuze

Hulpmiddelen

  • keukenrobot
  • taartvorm
  • bakpapier
  • koelkast
  • diepvries
  • oven op 180°C
  • steelpan
  • kookpot
  • afsluitbaar bakje
  • klopper

Bereidingswijze

Voor de bodem

  • Meng de bloem, bloemsuiker en het zout in de keukenrobot
  • Snij de koude boter in blokjes en voeg bij de bloem in de keukenrobot. Meng in de keukenrobot tot het mengsel op broodkruim lijkt. (grote brokken met fijn poeder)
  • Klop het eigeel los in een tas en meng het eigeel beetje bij beetje met het bloemmengsel. Blijf mengen tot het deeg samen komt.
  • Vet de taartvorm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier. Druk het deeg in de vorm met je handen.
  • Zet het deeg 30 minuten in de vriezer om hard te worden.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Ondertussen kan je de vulling maken.
  • Haal na een half uur de taartvorm uit de vriezer en duw er aluminiumfolie op.
  • Bak de taart 15 minuten met de folie, haal de folie er dan af en bak nog eens 5 minuten of totdat de korst goudbruin is.
  • Haal uit de oven en laat de bodem in de taartvorm helemaal afkoelen.

Voor de vulling

  • Breng de melk in een steelpannetje aan de kook.
  • Klop in een kookpot de eigelen los met de suiker en maïzena totdat je een dik mengsel hebt.
  • Blijf kloppen en voeg beetje bij beetje de hete melk toe aan het eiermengsel. Best begin je lepel per lepel zodat het mengsel niet gaat schiften.
  • Zet het mengsel op het vuur en breng aan de kook terwijl je blijft kloppen.
  • Laat 1-2 minuten koken terwijl je blijft kloppen en haal de kookpot dan van het vuur. Het mengsel moet nu wat ingedikt zijn.
  • Voeg het vanille-extract toe en klop door elkaar.
  • Laat het mengsel 5 minuten afkoelen.
  • Snij de boter in blokjes en voeg blokje per blokje toe aan de vanillecréme terwijl je blijft kloppen totdat de boter is opgelost en tot je een glad en glanzend mengsel hebt.
  • Giet het mengsel in een bak en laat het verder afkoelen terwijl je af en toe blijft kloppen.
  • Doe het deksel erop en zet het mengsel in de koelkast.

Afwerking

  • Was en snij het fruit in schijfjes.
  • Als de taartbodem volledig is afgekoeld leg je hem op een karton of op een taartschaal.
  • Klop de vanillecrème goed door en schep in de taartbodem.
  • Verdeel de vanillecrème gelijk over de bodem
  • Schik het fruit op de vanillecrème. Ik heb van buiten naar binnen gewerkt.
  • Beschilder de taart met afdekgelei om het fruit mooi te houden.
  • Bewaar op een koele plaats

Advertenties
 
1 reactie

Geplaatst door op 22 mei 2014 in Taart

 

Tags: , , , ,

Een Reactie op “Fruittaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: