RSS

Walnotenbrood

22 Okt
Walnotenbrood

Weeral walnoten….

Door de walnoten die ik gekregen zit ik momenteel in de walnoten-gekte, dus na de chocolade-banaancake met walnoten nu het walnotenbrood. De ingrediënten zijn voor 2 broden of 1 groot brood. Ik heb ervoor gekozen om 1 brood met walnoten en 1 brood zonder walnoten te maken.

IMG_0399.JPG

Ingrediënten:

  • 350 gram volkorenbloem
  • 120 gram tarwebloem
  • 1 eetlepel lichte rietsuiker
  • 20 gram verse giste
  • 1 theelepel zout
  • 2,75 deciliter lauwwarme melk
  • 90 gram (of 2 x 90 gram) walnoten
  • 50 gram boter

Hulpmiddelen:

  • Steelpannetje
  • Grote kom
  • Kommetje
  • Fijn zeefje
  • Keukenrobot (of je kan ook met de hand kneden)
  • Neutrale olie (maisolie, zonnebloemolie, …)
  • Plasticfolie
  • Voorverwarmde oven op 220°C

Bereidingswijze:

  • Smelt de boter tot deze bruin wordt, haal het pannetje van het vuur en laat afkoelen
  • Meng de volkorenbloem, tarwebloem, suiker en zout in een grote kom en maak in het midden een kuiltje
  • Roer de gist in een kommetje romig met de helft van de melk
  • Giet het gistmengsel in het kuiltje en voeg de overige melk toe
  • Giet de afgekoelde boter een een fijn zeefje in het kuiltje
  • Roer de vloeistoffen goed door elkaar en begin te kneden, neem steeds wat bloem van de zijkant mee en kneed tot alles goed vermengd is.
  • Kneed het nog nog een 8-tal minuten tot je een stevig deeg hebt, het zal altijd een beetje vochtig blijven
  • Maak een bal van het deeg en leg het in een kom die lichtjes ingevet is met wat neutrale olie
  • Dek af met plasticfolie en laat een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is
  • Sla het deeg plat op een bebloemd werkblad zodat de lucht eruit is
  • Verdeel het deeg in twee
  • Strooi de gehakte noten over het deel deeg waar je walnotenbrood van wil maken
  • Druk de noten in het deeg en rol het deeg op
  • Leg de bollen in een lichtjes ingevette kom en dek af met plasticfolie
  • Laat een half uurtje rijzen
  • Bedek je bakplaat met bakpapier
  • Maak twee mooie ballen van het deeg en dek ze los af met plasticfolie
  • Laat de ballen 45 minuten op de bakplaat tot ze in volume verdubbeld zijn
  • Verwarm de oven voor op 220 graden
  • Maak met een scherp nat mes een kruis in het brood
  • Bak de broden en 30-35 minuten tot het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt
  • Laat de broden afkoelen op een rooster
Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 22 oktober 2014 in Brood

 

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: