RSS

Zuurdesembrood

21 Nov
Zuurdesembrood

Nu jullie weten hoe je zuurdesem moet maken is het ook handig om te weten hoe je hier brood van kan maken. Ik heb hiervoor gewoon een basisrecept met volkoren tarwebloem gebruikt omdat ik dan geen ander soort bloem hoefde te kopen.

IMG_0495.JPG

Ingredienten:

  • 500 gram volkoren tarwebloem
  • 125 gram zuurdesem
  • 2,5 deciliter  koud water
  • 1 eetlepel zout

Benodigdheden:

  • keukenrobot
  • keukenhanddoek
  • voorverwarmde oven op 200°C
  • bakplaat
  • eventueel broodblik

Bereidingswijze:

  • Doe de zuurdesem in de keukenrobot
  • Voeg 1,5 deciliter water toe
  • Meng het water met de zuurdesem
  • Voeg het zout toe
  • Zet de keukenrobot op een lage stand zodat het mengt
  • Voeg beetje bij beetje de bloem en het overige water toe
  • Laat de keukenrobot het deeg goed mengen tot je een elastisch deeg hebt
    Tip: als het te droog is voeg je water toe, als het te plakkerig is voeg je een beetje bloem toe
  • Dek de kom met het geknede deeg af met een vochtige keukenhanddoek
  • Laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats 3 uur rijzen
  • Kneed het deeg opnieuw en breng het in vorm.
  • Leg het deeg op een ingevette bakplaat of, als je dit hebt, in een broodblik.
  • Dek het deeg af met een keukenhanddoek en laat het rijzen
  • Ik liet het deeg meestal ’s nachts rijzen, maar als het weer minimaal 5 uur rijst is het voldoende.
  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Bak het brood +/- 35 minuten.
  • Om te controleren of het brood klaar is klop je op de onderkant en moet het hol klinken.
  • Laat het brood goed afkoelen alvorens aan te snijden

Zuurdesem aanlengen:

  • Voeg 3 eetslepels volkoren tarwebloem en 3 eetlepels water toe aan de zuurdesem en roer het goed door.
  • Zet het weer afgedekt weg
  • Herhaal dit minstens 3 dagen en dan heb je weer genoeg zuurdesem om een brood te bakken
Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 21 november 2014 in Brood

 

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: