RSS

Speculaas

03 Dec
Speculaas

Met Sinterklaas in de aantocht krijgt iedereen natuurlijk zin in zoetigheden. Ik associeer Sinterklaas voornamelijk met speculaas. Vandaar dat ik nu ook graag mijn favoriete speculaasrecept met jullie deel.

IMG_0556.JPG

Ingrediënten:
Ik heb 12 sinterklazen en een paar kleine figuurtjes gemaakt met dit deeg.

  • 500 gram bloem
  • 250 gram goede boter
  • 25 gram maïzena
  • 350 gram donkere kandijsuiker
  • 5 gram kaneel
  • 5 gram bicarbonaat
  • 1 ei

Hulpmiddelen:

  • Oven op 180°C
  • Keukenrobot

Bereidingswijze:

  • Kneed alle ingrediënten tot een stevig beslag
  • Laat het deed een nacht rusten
  • Kneed het deeg opnieuw
  • Maak een rol van het deeg
  • Als je de rol in de vorm van een hoefijzer kan plooien zonder dat het deeg barst is het goed, anders moet je een beetje water toevoegen en opnieuw kneden tot het zich mooi laat plooien
  • Maak een mooie rol van het deeg van +/- 3 cm doorsnede
  • Snij de rol in schijfjes van ongeveer een centimeter dik
  • Bak de schijfjes 10-15 min. in een voorverwarmde oven op 180°C
  • Blijf er bij want de speculaasjes verbranden heel snel

Je kan de speculaas eventueel ook uitrollen tot 1 cm dik en dan in vormpjes uitduwen of als je een houten speculaasplank hebt kan je deze gebruiken. Ik bebloem min speculaasplank eerst, duw de speculaas erin en rol met de deegrol erover en haal het resterende deeg weg. Dan slaag ik met de lange zijde van de plank op het aanrecht tot het figuur eruit komt.

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 3 december 2014 in Koekjes en wafels, Thema

 

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: