RSS

Tiramisutaart

04 Feb
Tiramisutaart

Nog een receptje dat het zeer goed: tiramisutaart. Ook een vrij zware taart, maar wel zeer lekker die al meerdere mensen heeft kunnen bekoren. Als je deze taart googled zal je ongetwijfeld twee ‘hoofdrecepten’ terugvinden. Mijn recept is een samenraapsel van deze twee recepten waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven.

tiramisutaart

Ingrediënten:

Voor een springvorm van 24 cm, voor een springvorm van 20 cm heb je 3/4e van het recept nodig)

  • 100 gram boter
  • 2 kopjes sterke koffie
  • amarettolikeur (optioneel, met de hoeveelheid kan gevarieerd worden)
  • 2 pakken boudoirs (vingerkoeken)
  • 12 gelatineblaadjes
  • 250 ml volle room (min.40%)
  • 125 gram kristalsuiker
  • 500 gram mascarpone
  • cacaopoeder

Hulpmiddelen:

  • Kookplaat
  • 2 steelpannetjes
  • Klopper
  • Blender
  • Springvorm van 24 cm
  • Bakpapier
  • Koelkast
  • 2 schaaltjes of ondertassen
  • keukenrobot

Bereidingswijze:

Vooraf:

  • Week 12 gelatineblaadjes in een potje met koud water

Taartbodem

  • Smelt 100 gram boter in een pannetje op een laag vuur
    (Let op: laat de boter niet kleuren!)
  • Neem een tweede pannetje, giet daarin 1 kopje sterke koffie en breng deze aan de kook.
    Voeg er (naar smaak) 2 el amarettolikeur bij
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de warme koffie. Roer het mengsel goed om en laat het vervolgens afkoelen op kamertemperatuur zodat het afgekoeld is tegen dat je met de vulling begint.
    (Let op: de gelatineblaadjes moeten goed opgelost zijn, anders krijg je later klontertjes! Ik gebruik een klopper om een goed resultaat te bekomen.)
  • Gooi 1 pak boudoirs in de mengbeker van de blender en maal de koekjes fijn
  • Gooi de gemalen koekjes bij de gesmolten boter en roer goed onder elkaar
  • Bedek de springvorm met bakpapier
  • Schep de koekjesmengeling in de springvorm en druk goed aan
  • Zet de springvorm even in de koelkast
  • Open het tweede pak boudoirs en snij de koekjes in twee gelijke helften
  • Neem twee schaaltjes (of ondertassen) en schenk in het ene een beetje amaretto en in het andere een beetje sterke koffie
  • Neem de springvorm uit de koelkast
  • Dep elke halve lange vinger met de ongesuikerde kant in de amaretto en met de onderkant in de koffie. Bezet zo de binnenrand van de taartvorm rondom rond met rechtopstaande (halve) boudoirs. Zorg ervoor dat telkens de gesuikerde zijde van het koekje tegen de rand staat. Duw de koekjes stevig vast op de taartbodem.
    (Tip: als je geen amaretto wil gebruiken dep je gewoon de onderkant in koffie)
  • Zet de springvorm opnieuw in de koelkast

Vulling

  • Neem de mengkom van de keukenmachine en schenk daarin 250 ml volle room (slagroom). Voeg 125 gram kristalsuiker bij en klop het mengsel op tot een smeuïge luchtige slagroom (de machine heeft hier ongeveer 2 minuten voor nodig, je kan de room ook met de hand kloppen maar dat duurt uiteraard langer)
  • Voeg 500 gram mascarpone toe aan de slagroom, zet de machine op een lage draaistand en laat alles goed mengen
    (Let op: je mag geen klontertjes meer zien!)
  • Schenk de afgekoelde koffie met gelatine bij het mascarponemengsel en blijf nog even mengen
  • Maal of verkruimel nog enkele boudoirs en zet de koekjeskruimels opzij.
  • Haal de taartbodem uit de koelkast en schep 2/3e van het mascarponemengsel in het bakblik. Verdeel het mengsel gelijkmatig en strijk het oppervlak glad.
  • Strooi een laag verkruimelde boudoirs over de vulling en schep daarover de rest van het mascarponemengsel. Verdeel het mengsel opnieuw gelijkmatig en strijk het oppervlak glad.
  • Plaats de taart in de koelkast en laat ze zeker 3 tot 4 uur opstijven.
  • Bepoeder het oppervlak van de taart voor het serveren met wat cacao, maak de springvorm los en presenteer de tiramisutaart op een schaal.
    (Tip bij het aansnijden: Reken 2-3 boudoirs per spie, anders wordt het te machtig)

tiramisutaart

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 4 februari 2015 in Taart

 

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: